Reclamaţia unei mame după ce copilul autist a fost respins la şcoală


Caz dificil pe masa Consiliului pentru Combaterea Discriminarii. O mama acuza conducerea unei scoli din Capitala ca vrea sa-i dea afara baiatul, care abia a terminat clasa pregatitoare, din cauza bolii de care sufera, o tulburare – de tip autist.
Din pacate, in fiecare an, creste numarul copiilor cu dizabilitati carora li se refuza accesul la educatie – sustin cei care le apara drepturile.
“Copilul meu mi-a spus ca mai bine sa moara el si sa fac eu un copil sanatos, ca mami sa nu mai planga”, a declarat, indurerata femeia.

Baietelul acestei mame a fost diagnosticat la inceputul anului cu Sindrom Asperger, o tulburare de spectru autist. Femeia a informat imediat conducerea scolii si spune ea, la scurt timp, au inceput sa apara si problemele. Sustine ca parintii au facut front comun cu directoarea pentru a-l da afara din scoala.
“- Mi s-a spus ca, decat sa plece 10 parinti din clasa, mai bine il muta pe al meu.
– V-a jignit d-na directoare?
– Da.
– M-a amenintat ca daca insist dansa are si mijloacele sa faca acest lucru, va desfiinta clasa si tot nu voi ramane.”
Desi mama sustine ca baiatul de sapte ani reactiona violent doar daca era provocat, angajatii scolii si cativa parinti spun ca avea iesiri necontrolate.
“- Era violent fata de ceilalti?
– Sigur ca da. Pai daca invatatoarea asa umbla cu el, numai de mana. Si o alerga si pe scari si peste tot si pe hol: uite asa!”, a declarat secretara scolii.
Directorul institutiei a refuzat sa comenteze acuzatiile. Inspectoratul Scolar anunta ca va cerceta acest caz.
Cazul a fost preluat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor, care l-a trimis si celor de la Combaterea Discriminarii.
Sunt si copii cu autism in cazul carora specialistii recomanda sa fie trimisi la scoli speciale. Dar multi parinti le evita, convinsi ca acolo cei mici nu primesc atentia necesara.
“Unii dintre ei pot dezvolta tulburari de comportament, chiar si agresiv. Procentul este de 50% care pot accesa scolile normale”, a declarat Cristina Fulop, psiholog.
In Romania, exista, oficial, aproape 90.000 de copii cu dizabilitati.
Din pacate, persoanele cu dizabilitati se numara printre categoriile cele mai discriminate, iar numarul plangerilor este in crestere.

Sursa: Pro TV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s