Revista presei… pentru prietenii copiilor cu autism (14)


Telegraf Online

Recuperări spectaculoase ale copiilor cu autism

Venirea vacanţei de vară este un prilej de bucurie pentru orice copil, indiferent că învaţă într-o şcoală normală, într-un centru de plasament sau într-unul pentru copii cu nevoi speciale. Întotdeauna, sfârşitul de an şcolar este marcat de serbări şi petreceri pentru cei mici. Vineri a avut loc, la Centrul de Zi pentru Copii cu Autism din cadrul Complexului „Orizont”, din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, încheierea unui ciclu de recuperare pentru copiii care frecventează centrul. Sfârşitul anului terapeutic 2012 – 2013 a fost sărbătorit printr-un spectacol oferit de cei 33 de micuţi, bolnavi de autism, părinţilor, bunicilor şi celor apropiaţi. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti, prichindeii au dansat şi au cântat. Vizibil emoţionaţi, au spus poezii şi i-au bucurat pe toţi cei prezenţi care aveau ocazia de a vedea rezultatele după un an de terapii de recuperare şi activităţi educaţionale şi de socializare. Printre părinţii prezenţi la festivitate s-a aflat şi Florina Câra, mama lui Mario, un băieţel de nouă ani. Diagnosticat cu autism şi ADHD, micuţul urmează de trei ani terapiile din centru. „În urmă cu trei ani, Mario avea mari probleme de comportament. Nu vorbea cu noi şi nici cu ceilalţi copii, nu se juca cu nimeni şi nu reuşeam să ne înţelegem cu el. Acum, rezultatele sunt vizibile şi suntem tare mândri de el. Ne-am dori să se poată integra mai uşor în societate”, a spus mama cu lacrimi în ochi. Şeful centrului, Stănuţa Dae, atenţionează părinţii să ia imediat măsuri în cazul în care observă unele nereguli în ceea ce priveşte comportamentul copilului. „Orice lună de întârziere în începerea terapiei înseamnă o lună de întârziere în dezvoltarea copilului”, a subliniat Dae.
Citeşte mai mult aici.

Ioana Ginghina Blog

Copiii cu autism au dreptul la o viata normala

Acum doua luni am avut o intlanire cu un om special, care face o multime de lucruri frumoase pentru copii.
Este vorba de Roxana Avram o sustinatoare a atelierelor de dezvoltare pentru copii un om deschis care iubeste cu adevarat copiii.
Prin doamna Roxana Avram am luat contact cu asociatia ” Invingem autismul” si de aici s-a legat o poveste frumoasa intre mine, atelierele mele MiniArtShow si acesti copii, care au nevoie de ajutor.
Am aflat astfel ce inseamna un copil cu autism si am ales sa nu mai stau fara a face nimic.
Am ales sa ajut, atat cat pot si imi sta in putinta, pentru ca orice gest frumos poate schimba lumea acestor copii in bine.
Asociatia “Invingem autismul” s-a nascut in noiembrie 2008, insa din 2011 intr-o camera de la subsolul sediului Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), numita de ei “camera veseliei”, cinci copiii (ulterior 23) cu autism învăţau să se joace şi să se împrietenească, sub atenta îndrumare a unui psihoterapeut.Ulterior s-au mutat într-o cameră mai mare, dar la fel de veselă, unde au continuat şi dezvoltat programul de socializare “După-amieze vesele”.
Astfel au început și programele de pregătire pentru școală și de terapie prin dans și pictură.
V-am facut aceasta scurta prezentare pentru a intelege scopul acestei asociatii si ceea ce incearca sa faca pentru acesti copii.
Eu ii voi sustine, voi inota pentru ei in cadrul Swimathonului, iar voi care vreti sa ajutati cat de putin veniti alaturi de mine pentru a strange cat mai mult pentru ca acesti copii sa aiba o viata normala.
Citeşte mai mult aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s