Programului National Gratuit de Diagnostic Precoce si Evaluare Psihologica


Asociaţia Help Malin anunta lansarea Programului National Gratuit de Diagnostic Precoce si Evaluare Psihologica pe parcursul anului 2013, program ce are ca scop evaluarea a 218 copii cu varsta cuprinsă intre 1 si 4 ani, suspecti de intrzieri in dezvoltare neuropsihica si de limbaj, in scopul diagnosticarii precoce si interventiei terapeutice timpurii, singura sansa a copiilor cu tulburari din spectrul autist la recuperare si integrare in societate.
Identificarea la o varsta frageda, chiar de la 1 an, a aceastei tulburari neurobiologice care se manifestă prin lipsa comunicarii, a interacţiunii sociale scazute si aparitia comportamentelor in exces (autostimulare, automutilare, agresiune, hiperkinetism) poate duce la includerea copilului intr-un program de terapie ABA personalizată, cu sanse mari de recuperare si integrare in societate. Diagnosticarea după varsta de 4 ani, reduce dramatic sansa copilului la recuperare si astfel la viata independenta.

1 din 54 de băieti si 1 din 88 de copii sunt afectati de tulburare din spectrul autist (TSA) asa cum arata Centers for Disease Control and Prevention – http://www.cdc.gov/Features/CountingAutism/, in crestere cu 78% faţă de statisticile din 2007, cu o incidenta mult mai mare decat in cazul afecţiunilor de cancer, virusului HIV sau a diabetului la copii.
ABA – Applied Behavior Analysis este stiinta care stă la baza terapiei de recuperare a copiilor diagnosticati cu tulburari din spectrul autist (TSA). Fara interventia terapeutică in ABA, copii diagnosticati cu TSA au sanse foarte mici de integrare in societate, ei devenind de cele mai multe ori adolescenti si adulti institutionalizati.
Programul National Gratuit de Diagnostic Precoce si Evaluare Psihologica in autism a venit ca o necesitate timpurie in sustinerea familiilor care au suspiciuni cu privire la evolutia in dezvoltare a copilului lor, tocmai pentru a acoperi un minus major din sistemul medical de stat, datorat atat lipsei de informare asupra autismului, cat si lipsei existentei in cabinetele medicale a testelor licentiate pentru diagnosticul îin autism, ADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule) şi ADIR (Autism Diagnostic Interview, Revised).
In cadrul proiectului Programului National Gratuit de Diagnostic Precoce si Evaluare Psihologica vom oferi servicii specializate de diagnostic precoce, evaluare psihologică completă, recomandare plan terapeutic personalizat, pentru 218 copii, pe parcursul anului 2013.
Testarea se va face de catre psihoterapeuti acreditati in BCBA (Behavior Analyst Certification Board) pe baza testelor licentiate-ADOS, ADIR si CAROLINA, acestea oferind o direcţie clara în interventia terapeutica ulterioara.
Citeşte mai mult şi înscrie-te în program aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s