Evaluare gratuită: Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism Vrancea


Săptămâna porţilor deschise la Centrul de asistenţă a persoanelor cu autism

Persoanele diagnosticate cu autism, din toate localităţile Vrancei, pot beneficia gratuit de evaluare psihologică, în perioada 08-12 iulie, în cadrul Centrului de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism. Acţiunea este organizată în cadrul „Săptămânii porţilor deschise” a acestui Centru, situat în Focşani, strada Cuza Vodă nr. 52, mai exact în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde funcţionează Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilităţi.
Cei care doresc să beneficieze de acest program se pot programa la numărul de telefon 0237.231.405. „Evaluarea se realizează cu ajutorul testelor psihologice DENVER II, BASC II şi ABAS II, de către personal de specialitate din Centru, instruit în aplicarea acestora. Evaluarea psihologică iniţială a persoanei diagnosticate cu autism reprezintă primul pas în stabilirea unui program de intervenţie individualizat, în scopul dobândirii de abilităţi de comunicare, relaţionare, socializare, de către persoana cu autism”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacţiei noastre.
Specialiştii Centrului atenţionează asupra caracteristicilor considerate semnale de alarmă în cazul copiilor cu autism, şi anume: pare că nu aude şi nu răspunde niciodată la nume, nu observă persoanele din jur şi nu este interesat de jocul altor copii, pare că nu ştie să se joace cu jucăriile, nu se uită unde îi arăţi, nu urmează indicaţii, are mişcări repetitive executate îndelung.
Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu autism din Vrancea a fost înfiinţat de Fundaţia „Romanian Angel Appeal”, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Direcţia pentru Protecţia Copilului şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, prin proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă! – program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”.

Centrul din Focşani face parte dintr-o reţea naţională de 40 de Centre ce oferă servicii gratuite. „Proiectul «Şi ei trebuie să aibă o şansă!» urmăreşte creşterea şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii a copiilor şi tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializate. Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durată de trei ani şi beneficiază de cofinanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 «Investeşte în oameni!»”, se detaliază în comunicat.

Cauzele autismului, încă necunoscute

Autismul afectează 34 de copii din 10.000, de 4 ori mai mulţi băieţi decât fete şi este în continuă creştere. Este o tulburare neurologică gravă, care survine în primii trei ani de viaţă, se manifestă prin izolare şi retragere socială şi limitează în mod considerabil comunicarea şi relaţionarea. Autismul debutează în general înaintea vârstei de 30 luni şi îndeosebi, înainte de 1 an. Specialiştii spun că uneori, există o perioadă de dezvoltare aparent normală, după care copilul se izolează şi pierde din abilităţile dobândite. Poate fi vorba de o pierdere a utilizării cuvintelor folosite de copil până atunci, de pierderea contactului vizual, a interesului pentru joc sau de retragere socială. În mod obişnuit, autismul este diagnosticat mai devreme mai ales dacă este acompaniat de retard mental şi este mai puţin diagnosticat printre copiii şi adolescenţii cu o inteligenţă medie sau superioară mediei. Cauzele specifice ale autismului sunt încă necunoscute.

Citeşte aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s