Revista presei… pentru prietenii copiilor cu autism (17)


Gorjeanul

Peste 160 de copii din Gorj suferă de autism

În evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj există un număr de 162 de copii care suferă de autism. Dintre aceştia 59 nu sunt şcolarizaţi, 66 frecventează cursurile învăţământului de masă iar 37 cursurile învăţământului special. Numărul copiilor bolnavi de autism a crescut comparativ cu anul 2011 când erau înregistraţi un număr de 145 copii cu autism.
În cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj funcţionează „Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA)” centru care facilitează accesul la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată pentru copiii cu tulburare de spectru autist.
Centrul este deservit de psihologi cu experienţa in lucrul cu persoanele cu autism si instruiţi in intervenţii terapeutice in cadrul cursurilor organizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal si Asociaţia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Români. Serviciile sunt gratuite, copiii diagnosticaţi cu autism beneficiază de intervenţii terapeutice, iar aparţinătorii acestora primesc consiliere.

Peste 160 de copii cu autism
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, ce apare fie la naştere, fie la vârsta de 18 luni – 2 ani a copilului. Dacă copilul este diagnosticat, cu autism în primii ani de viaţă, poate fi ajutat. „În evidenţele noastre există un număr de 162 de copii care suferă de autism. Dintre aceştia 59 nu sunt şcolarizaţi, 66 frecventează cursurile învăţământului de masă iar 37 cursurile învăţământului special. Numărul copiilor bolnavi de autism a crescut comparativ cu anul 2011 când erau înregistraţi un număr de 145 copii cu autism”, a declarat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.
În cursul anului 2012, în cadrul Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA) au fost oferite servicii unui număr de 18 copii cu autism materializate în 120 de intervenţii.

Peste o mie de copii cu dizabilităţi supuşi evaluării
Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi, din cadrul DGASPC Gorj, a evaluat din punct de vedere medical, psihologic, psihopedagogic şi social, în anul 2012, un număr de 1.084 de copii cu dizabilităţi, pentru încadrarea în grad de handicap şi asigurarea măsurilor de protecţie specială şi socială prevăzute de lege.
S-au emis hotărârile privind încadrarea copiilor în categoria persoanelor cu handicap, certificatele de încadrare şi planurile de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi astfel: – Gradul grav, cu asistent personal – 592; Gradul accentuat – 316; Gradul mediu – 166; Gradul uşor – 10.
Citeşte si aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s