Este mai mare riscul de autism la copiii născuţi prin FIV (fertilizare in vitro)?


Unele tehnici de fertilizare in vitro pot creşte riscul de autism, însă probabilitatea este destul de mică, este concluzia unui studiu recent publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane.
După ce au monitorizat peste 2,5 milioane de copii născuţi între anii 1982 şi 2007, oamenii de ştiinţă au descoperit că probabilitatea de apariţie a autismului şi a retardului mintal este puţin mai mare la micuţii născuţi în urma unor procedee de fecundare in vitro (FIV).
Mai precis, este vorba despre tehnica ICSI – injectarea intracitoplasmatică de spermatozoizi, care este folosită atunci când infertilitatea este cauzată de calitatea redusă a spermei.
Potrivit specialiştilor, copiii care se nasc în urma acestei tehnici au un risc de a dezvolta autism de 0,136% (în timp ce riscul copiilor născuţi natural este de 0,029%), ceea ce reprezintă o probabilitate destul de mică.
„Nu este exclus ca manipularea gameţilor şi a embrionilor în condiţii de laborator să perturbe procesul epigenetic, cauzând diverse patologii”, explică profesorul Jean-Pierre Siffroi, genetician.

Sursa: ClickSanatate.Ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s