Peste 1.300 de persoane cu autism, ajutate să învingă boala


Un număr de 1.332 de persoane cu autism au beneficiat în ultimii trei ani de servicii specializate în cadrul unor centre deschise de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi direcţiile sociale de la nivelul judeţelor ţării, în cadrul proiectului cu finanţare europeană “Şi ei trebuie să aibă o şansă!”.

La sfârşitul celor 3 ani de lucru au fost deschise 40 de centre de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism şi familiile lor în 35 de judeţe ale ţării şi în Bucureşti, oferind servicii gratuite.

În cadrul proiectului au fost înscrişi 1.200 de medici de familie şi pediatri la cursuri on line, dintre care 400 sunt deja absolvenţi.

Autism Agerpres“Proiectul a pornit de la dorinţa de a răspunde unei părţi a problemelor identificate în rândul comunităţii persoanelor afectate de autism. Semnele sunt multiple, combinaţia semnelor este importantă şi lipsa de informare şi instruire agravează integrarea. Principala reuşită o reprezintă dezvoltarea reţelei de servicii pentru persoanele cu autism”, a declarat Adelaide Katerine Tarpan, managerul proiectului, cu ocazia conferinţei care marchează închiderea lui.

Proiectul a avut o durată de 3 ani şi a fost cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

În România, la nivelul anului 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism (conform Ministerului Sănătăţii). Incidenţa autismului este de 1 la 88 de persoane, conform unui studiu publicat de Centrul pentru Controlul Maladiilor din Atlanta, SUA. Pentru ţara noastră specialiştii estimează cel puţin 15.000 de persoane cu autism.

Afla mai mult aici.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s