„Hormonul dragostei” ii ajuta pe copiii cu autism sa socializeze


Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca un singur „puf” nazal cu oxitocina, supranumita si „hormonul dragostei”, poate ajuta la o mai buna functionare a creierului copiilor cu autism.
In urma unui studiu orb, efectuat pe 17 copii cu autism cu varste cuprinse intre 8 si 16 ani si jumatate, oamenii de stiinta de la Yale School of Medicine au ajuns la concluzia ca oxitocina este responsabila de imbunatatirea activitatii acelei parti a creierului care este responsabila de prelucrarea informatiilor sociale. Oxitocina este un hormon natural, produs de creier, ca si de intreg organismul.
„Acesta este primul studiu care evalueaza impactul oxitocinei asupra functiei cerebrale la copiii cu tulburari din spectrul autist”, a declarat unul dintre autorii cercetarii, asist. Univ. Ilanit Gordon, de la Yale Child Study Center.
In cadrul studiului, cei 17 copii au primit, aleatoriu, doze de spray nazal cu oxitocina sau de spray nazal placebo, in timp ce aveau de rezolvat o sarcina care implica louarea de hotari sociale. „Am constatat ca centrul din creier care este asociat cu recompensa si cu recunoasterea emotiilor a raspuns in timpul acestor activitati sociale la acei copii care au folosit sprayul nazal cu oxitocina, in vreme ce ceilalti copii, care au utilizat sprayul placebo, nu s-au implicat emotional si decizional”, a declarat Gordon, care explica acest lucru prin faptul ca „oxitocina a normalizat temporar regiuni ale creierului responsabile pentru deficitele sociale observate la copiii cu autism”.
Oxitocina faciliteaza initierea contactelor sociale, actionand asupra acelei parti din creier care este implicata in comportamentul social si cognitia sociala (actioneaza asupra stimulilor sociali, cum ar fi recunoasterea fetelor, fiind mai putin eficienta in ce priveste stimulii non-sociali, cum ar fi recnoasterea obiectelor).
„Rezultatele sunt deosebit de importante, avand in vedere nevoia urgenta de noi cai de atac in ce priveste disfunctiile sociale in tulburarile din spectrul autist (TSA)”, a mai spus Gordon.
Studiul celor de la Yale a fost publicat in revista „Proceedings of the National Academy of Sciences”.
Sursa: Jurnalul National

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s