Dezvoltarea copiilor cu autism


Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste. Pentru copilul care sufera de autism, jocul este la fel de important ca in cazul oricarui copil. Prin intermediul jocului, cei mici isi dezvolta noi abilitati, insa pas cu pas. Nu toti copiii sunt la fel, astfel ca si procesul de invatare este diferit. Din acest motiv, este nevoie ca cei mici sa aiba un program personalizat care sa le permita sa-si dezvolte potentialul la maximum.

Psihologul Andreea Maxim explica pe site-ul http://www.autism-aita.ro cele patru etapele in dezvoltarea jocului.

In primul rand, exista jocul manipulativ. La opt saptamani, copilul exploreaza mediul, descopera placerea in experientele senzoriale si invata sa anticipeze efectele obiectelor. Jocul combinativ apare la varsta de opt luni, cand copilul descopera relatiile dintre obiecte.

La doi ani, este etapa jocului functional. Acum, copilul foloseste obiectele in mod adecvat. De exemplu, ia o cana si se preface ca bea. Astfel, copilul invata despre abilitatea de a imita.

Citeste articolul integral aici.

Leave a comment